top of page

Gadjo Orkestra

Gadjo Orkestra speelt muziek uit de Balkan. De band brengt energie, waanzin en melancholie naar de podia. Muziek met vaak ongebruikelijke maatsoorten waar vanzelfsprekend toch op gedanst kan worden. Muziek die wisselt tussen snelle tempi en hartverscheurende ballads, tussen het tragische en het extatische, tussen humor en eros.

Sandra Tadić - zang / darbuka

Geboren en getogen Amsterdamse met roots op de Balkan.

 

In haar tienerjaren raakte ze volledig in de ban van de klanken van de brass, sevdah, starogradske, Roma, folkore… muziek uit alle delen van voormalig Joegoslavië die thuis werd gedraaid, met de magische (oosterse) klanken en variërende opzwepende en onregelmatige ritmes. Door te luisteren en na te zingen heeft ze zich de zangstijlen uit deze gebieden eigen gemaakt.

 

Ze heeft een voorliefde voor wereldmuziek, met name waarin de (traditionele) zangkunst op de voorgrond staat, zoals o.a. fado, flamenco, Bulgaarse polyfonie.

 

Aan het Rotterdams conservatorium (latin & jazz) zangles van Denise Jannah, Josee Koning en Connie de Jongh genoten, maar haar liefde voor de muziek uit de Balkan is een rode draad in haar muzikale leven gebleven.

 

“Muziek die kippenvel, tranen en een niet te bedwingen drang om te dansen teweegbrengt.” Ze bouwt ook graag een feestje met Raromski Gipsy band en met Branko Galoić & Skakavac Okestar.

IMG_0840-final_matina-sideri_set3_4.jpg

Foto © Matina Sideri Photography

170705_michelmulder_Ingeborg_Hilde_portret-1847.jpg

Hilde Kertész - viool / zang

Geboren Hongaarse, hoorde vanaf haar vroegste jeugd in Nederland en Hongarije zigeunermuziek. Zowel de zigeunercultuur als hun muziek fascineerde haar De reden dat zij voor viool koos.

 

Genoot een klassieke opleiding. Speelde behalve klassieke muziek ook Salonmuziek, Jazz, Klezmer en Mariachi. 

 

Kwam in 1992 in aanraking met Hongaarse en Transsylvaanse zigeunermuziek. Heeft zich daarin gespecialiseerd. (www.triotrabant.nl

Kreeg les uit de eerste hand van meester-(zigeuner)-violisten uit Transsylvanië en Hongarije.

Reist sindsdien regelmatig naar Zuid-West Zigeunië om daar inspiratie op te doen.

 

Hilde speelt vanaf het allereerste uur (2013) in Gadjo-Orkestra; Zigeunermuziek, Hongaars, Roemeens, en nog veel meer Oostblok, Oftewel: Balkan and Beyond!

Foto © Michel Mulder

Peter Arends - accordeon

Peter heeft gewerkt als accordeonist, gitarist, barkeeper, tekenaar, autospuiter, monteur, decorschilder, straatmuzikant, activiteitenbegeleider, muziekdocent en schoolmeester.

Nu doet hij alleen nog wat hij het liefste doet: zorgen voor zijn gezin, improviserend muziekmaken en tekenen.

 

Muzikale invloeden, die zijn stijl van spelen hebben bepaald (in chronologische volgorde): folk (voornamelijk Iers), jazz (free- en funk-), tango nuevo, cajun, Jiddisje muziek, Franse chanson en Roemeense zigeunermuziek.

 

“Spelen in Gadjo Orkestra is een feestje. Ik voel me als het kind dat zijn neus tegen de etalageruit van de feeëriek verlichte speelgoedwinkel drukt en in verwondering verlangend naar de daarin uitgestalde schatten staart. Onverwacht gaat de deur open en word ik vriendelijk verzocht binnen te komen om te spelen met alles wat er is.”

 

Andere feestjes waar Peter welkom is: de band HORAKI en het orkest van internationaal dansensemble PALOINA.

Foto © Rob Brakel

Frank Stolwijk - klarinet / sopraan-saxofoon

Frank Stolwijk, klarinettist, saxofonist, klassiek geschoold, maar op straat gevormd. In wezen een jazz en soul devotee, hij zal deze duidelijke roots gebruiken om de slavische en verder oosterse klanken en pulsen van het Gadjo Orkestra van een onloochenbare textuur te voorzien. Zijn ambitie is om de virtuositeit, die synoniem is voor Balkan and beyond van z'n barokke voosheid te ontdoen. Geen geklepper van perinetventielen, maar de trefzekere worstenpootjes van Charlie Parker.

 

Voor Frank is musiceren een daad van bevestiging (vrij naar Remco Campert) en geen folkloristische opluistering van de Groeter braderie (vrij naar het dorp, waar hij woonachtig is). Of anders gezegd, de daad van het muziekmaken is een moment zonder weerga of bezegeling, wat in het verschiet ligt.

 

Het spelen bij het Gadjo Orkestra is voor Frank tevens een eerbetoon aan de grote etno musicoloog Wouter Swets. Het grote bewijs hoe sensitiviteit met het vergroten van muzikale kennis en dus metterjaren groeit.

Foto © Rob Brakel

Arno Duivestein - tuba

Arno speelt tuba. Zoals de meeste tubaspelers begon hij op jonge leeftijd op trompet, maar vond het lage instrument later leuker. Hij houdt van alle stijlen muziek (“There are only two kinds of music: good music and bad music” - Duke Ellington), maar heeft een voorliefde voor wereldmuziek, jazz en vooral de vrije impro, nieuwe gecomponeerde muziek, vooruitstrevende pop, kortom alles wat spannend en onderzoekend is.

 

Als directeur en programmeur van de Pletterij probeert hij deze muziek een podium te geven. Met het Unza Unza OrKstar ondernam hij eerder een poging de muziek van de Balkan naar Haarlem te brengen. Met Emir Kusturica als grote voorbeeld.

Foto © Rob Brakel

lars_edited_edited.jpg

Lars van der Weiden - drums

Lars is in 2019 afgestudeerd aan het Conservatorium Haarlem. Hij is een drummer met een brede achtergrond die veel door Nederland gespeeld heeft, met daarnaast tours door West en Zuid-Europa. Van 2016 tot 2021 was hij lid van Sweet Mary Jane en vanaf 2015 is hij de drummer van the Irrational Library. Nu sinds 2021 weer actief in Gadjo Orkestra!

Kees Romers - saxofoon / dwarsfluit

Saxofonist en saxofoondocent. Hij geeft nog steeds saxofoonlessen in Friesland, maar is intussen verhuisd naar de andere kant van de Aflsuitdijk.

Hij speelt in vele sessiebands en is daarnaast bandcoach van verschillende jongerenbands in zowel Sneek als Leeuwarden. 

Als klein manneke al was Kees dól op muziek. Hij luisterde naar platen van z’n ouders en oudere broer en op de lagere school was er een docent die hem motiveerde om zelf muziek te gaan maken.

Hij begon op de klarinet en stapte later over naar saxofoon om in bandjes te kunnen spelen. Daar kwamen later nog de alt, tenor, bariton-saxofoon en dwarsfluit bij.

In 1993 studeerde hij af aan het Conservatorium in Groningen, opleiding Saxofoon Lichte Muziek.

Vooralsnog speelt hij saxofoon in Gadjo-Orkestra maar we zullen eens zien of we hem kunnen verleiden ál deze instrumenten te bespelen in deze fantastische band!

Schermafbeelding 2022-02-24 om 21.13.11.png
Jussi.jpeg

Jussi Schmidt - trompet

Jussi speelt Trompet en komt uit een zeer muzikale familie. Zijn vader is beroepsviolist, opa en oma zaten in het Groot Omroepkoor en zowel zijn broer als oom zijn professioneel jazzpianist. Van huis uit is Jussi klassiek geschoold maar gedurende zijn tienerjaren is hij meer richting de lichte muziek getrokken.

Op zijn 8e begon hij net als velen in het dorp bij de Harmonie maar gedurende zijn middelbare schooltijd speelde hij in een jongerenbigband met jaarlijkse tour naar Terschelling en deed uitwisselingen/ musicaluitvoeringen met het middelbare schoolorkest.

 

Tijdens zijn studententijd speelde hij in het CREA studenten symfonieorkest, het Nederlands Studenten Jazz Orkest en nu nog steeds in de Amsterdamse Studenten Bigband.

 

Jussi was dan ook erg benieuwd naar een nog onbekende muziekstijl voor hem, namelijk muziek uit de Balkan! Met veel plezier en enthousiasme stort hij zich helemaal in dit muziekgenre.

 

Naast het spelen in het Gadjo Orkest is Jussi maatschappelijk werker en honkbalt hij al jaren.

Foto © Veerle Bastiaanssen

Micha Wesseling - geluidstechniek

Micha is Rob opgevolgd als geluidstechnicus bij Gadjo Orkestra.

Micha is een autodidact geluidsman en is werkzaam bij de Pletterij in Haarlem. Hij heeft een brede muzikale intresse en bespeelt verschillende instrumenten op zijn zolderkamer met een voorliefde voor synthesizers. 

Micha verstaat de kunst om op gevoel en met muzikaliteit te mixen en dat komt het geluid van Gadjo Orkestra ten goede.

bottom of page