Gadjo Orkestra

Gadjo Orkestra speelt muziek uit de Balkan. De band brengt energie, waanzin en melancholie naar de podia. Muziek met vaak ongebruikelijke maatsoorten waar vanzelfsprekend toch op gedanst kan worden. Muziek die wisselt tussen snelle tempi en hartverscheurende ballads, tussen het tragische en het extatische, tussen humor en eros.

Foto © Rob Brakel

170705_michelmulder_Ingeborg_Hilde_portret-1847.jpg

Hilde Kertész - viool / zang

Geboren Hongaarse, kreeg de zigeunermuziek met de paplepel ingegoten. Genoot een klassieke opleiding. Speelde o.a. klassiek, salon, jazz Klezmer en Mariachi.  Switchte in 1992 naar Hongaarse en Transsylvaanse (zigeuner)muziek. Reist regelmatig die kant op om inspiratie op te doen en les te nemen van zigeuners. In Gadjo Orkestra speelt zij viool en zingt ze. Nu mag het wat harder!

 

Neem ook eens een kijkje op de website van "Trio Trabant", nog zo'n fantastische groep waar Hilde in speelt: www.triotrabant.nl

Foto © Michel Mulder

Peter Arends - accordeon

Peter heeft gewerkt als accordeonist, gitarist, barkeeper, tekenaar, autospuiter, monteur, decorschilder, straatmuzikant, activiteitenbegeleider, muziekdocent en schoolmeester.

Nu doet hij alleen nog wat hij het liefste doet: zorgen voor zijn gezin, improviserend muziekmaken en tekenen.

 

Muzikale invloeden, die zijn stijl van spelen hebben bepaald (in chronologische volgorde): folk (voornamelijk Iers), jazz (free- en funk-), tango nuevo, cajun, Jiddisje muziek, Franse chanson en Roemeense zigeunermuziek.

 

“Spelen in Gadjo Orkestra is een feestje. Ik voel me als het kind dat zijn neus tegen de etalageruit van de feeëriek verlichte speelgoedwinkel drukt en in verwondering verlangend naar de daarin uitgestalde schatten staart. Onverwacht gaat de deur open en word ik vriendelijk verzocht binnen te komen om te spelen met alles wat er is.”

 

Andere feestjes waar Peter welkom is: de band HORAKI en het orkest van internationaal dansensemble PALOINA.

Foto © Rob Brakel

Frank Stolwijk - klarinet / saxofoon

Frank Stolwijk, klarinettist, saxofonist, klassiek geschoold, maar op straat gevormd. In wezen een jazz en soul devotee, hij zal deze duidelijke roots gebruiken om de slavische en verder oosterse klanken en pulsen van het Gadjo Orkestra van een onloochenbare textuur te voorzien. Zijn ambitie is om de virtuositeit, die synoniem is voor Balkan and beyond van z'n barokke voosheid te ontdoen. Geen geklepper van perinetventielen, maar de trefzekere worstenpootjes van Charlie Parker.

 

Voor Frank is musiceren een daad van bevestiging (vrij naar Remco Campert) en geen folkloristische opluistering van de Groeter braderie (vrij naar het dorp, waar hij woonachtig is). Of anders gezegd, de daad van het muziekmaken is een moment zonder weerga of bezegeling, wat in het verschiet ligt.

 

Het spelen bij het Gadjo Orkestra is voor Frank tevens een eerbetoon aan de grote etno musicoloog Wouter Swets. Het grote bewijs hoe sensitiviteit met het vergroten van muzikale kennis en dus metterjaren groeit.

Foto © Rob Brakel

Arno Duivestein - tuba

Arno speelt tuba. Zoals de meeste tubaspelers begon hij op jonge leeftijd op trompet, maar vond het lage instrument later leuker. Hij houdt van alle stijlen muziek (“There are only two kinds of music: good music and bad music”, Duke Ellington), maar heeft een voorliefde voor wereldmuziek, jazz en vooral de vrije impro, nieuwe gecomponeerde muziek, vooruitstrevende pop, kortom alles wat spannend en onderzoekend is.

 

Als directeur en programmeur van de Pletterij probeert hij deze muziek een podium te geven. Met het Unza Unza OrKstar ondernam hij eerder een poging de muziek van de Balkan naar Haarlem te brengen. Met Emir Kusturica als grote voorbeeld.

Foto © Rob Brakel

PENF9360.JPG

Foto © Rob Brakel

Wouter Hakhoff - trompet/bugel

Wouter Hakhoff studeerde Trompet en Directie op het Conservatorium van Amsterdam. Als dirigent is hij bekend geworden door het jazzensemble TETZEPI, een orkest waar hij twaalf jaar voor stond.

De improviserende dirigeer-wijze die hij daar ontwikkelde heeft hij daarna toegepast op vele orkesten, van klassiek tot jazz. Hij werkte daarbij samen met jazzmusici zoals Eric Vloeimans, Simin Tander, Angelo Verploegen, Morris Kliphuis, Efraim Trujillo, Denise Jannah, en Jasper le Clerq.

 

Als trompettist speelde hij bij de orkesten van Herman de Wit, Willem Breuker, Martin Fondse, Charly Green, Jan Molenaar en Sven Schuster. Hij trad op met pop-artiesten als De Jeugd Van Tegenwoordig, Diggy Dex, Tim Knol, De Kift, Maison du Malheur, Def P, De Wolf en B-Movie Orchestra. 

 

Wouter is tegenwoordig directeur van een muziekschool, betrokken bij de leerorkesten in Amsterdam en hij houdt zich bezig met politiek besturen. Maar spelen zal hij altijd blijven doen. 

Lars van der Weiden - drums

Lars is in 2019 afgestudeerd aan het Conservatorium Haarlem. Hij is een drummer met een brede achtergrond die veel door Nederland gespeeld heeft, met daarnaast tours door West en Zuid-Europa. Van tot 2016 tot 2021 was hij lid van Sweet Mary Jane en vanaf 2015 is hij de drummer van the Irrational Library. Nu sinds 2021 weer actief in Gadjo Orkestra!

lars_edited_edited.jpg

Rob Brakel - fotografie

Rob is begonnen bij Gadjo als geluidstechicus en maakte de geluids- en beeldopnamen. Nu wegens gehoorproblemen beperkt Rob zich tot het maken van foto's voor Gadjo.

Selfportrait Paris

Micha Wesseling - geluidstechniek

Micha is Rob opgevolgd als geluidstechnicus bij Gadjo Orkestra.

Micha is een autodidact geluidsman en is werkzaam bij de Pletterij in Haarlem. Hij heeft een brede muzikale intresse en bespeelt verschillende instrumenten op zijn zolderkamer met een voorliefde voor synthesizers. 

Micha verstaat de kunst om op gevoel en met muzikaliteit te mixen en dat komt het geluid van Gadjo Orkestra ten goede.

Oud bandleden Gadjo Orkestra

In de loop der jaren zijn er wat wisselingen geweest in de personele bezetting van Gadjo Orkestra.

Hier onder bandleden die inmidels Gadjo Orkestra hebben verlaten.

Djordje Matić - zang / percussie

Djordje Matić is zanger, percussionist en schrijver. Geboren in Kroatië (toenmalig Joegoslavië). Terug verhuist naar Kroatië. 

 

Houdt van muziek uit de Balkan in haar pure vorm. Heeft hekel aan de prostitutie van het genre in de afgelopen jaren, de “uncletomisatie” van. 

 

Heeft altijd met jazzmusici willen spelen - en nu is het hem gelukt.

Foto © Rob Brakel

Sándor Kém - contrabas

Afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium. Studeerde tevens aan het UNT en UNO in de USA. Hij studeerde met grote meesters zoals Rufus Reid, Eddie Gomez, Mike Richmond, Lynn Seaton en Ron Carter.

 

In 2005 en 2006 speelde Sándor in de finale van de Nederlandse Jazz competitie en hij speelt regelmatig op het North Sea Jazz Festival. Hij tourde met het Malando Orkest in Nederland, Duitsland en China, met Tango Extremo in Bolivia, Zwitserland en Nederland. Sándor speelde met: Jacky Terrasson, Randy Brecker, Rick Margitza, Ali Jackson, Jason Marsalis, Stefan Carlson, Cyro Baptista, Ed Soph, James Carter, Denise Jannah, Jan Akkerman, Eric Vloeimans, Amsterdam Klezmer Band en vele anderen.

 

Nu speelt hij mee met Gadjo-Orkestra!.

Foto © Rob Brakel